4 kromki dowolnego pieczywa,4 jajka,2 l wody,50 ml octu spirytusowego,2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę 1x1 cm,1 brzoskwinia pokrojona w kostkę 1x1 cm,1 garść posiekanej bazylii,2 utarte ząbki czosnku,100 g bryndzy,oliwa z oliwek,sól,pieprz gotowane jajko;woda;ocet;pomidory;brzoskwinie;bazylia
50 dag polędwiczek wieprzowych, 8 plastrów bakłażana, 20 dag sera feta, sól, pieprz, słodka papryka, oliwa do smażenia. Sos metaxa: 1 cebula, 1 świeża papryka, 1 litr śmietany (18-proc.), ketchup, 50 dag koniaku Metaxa Sposób przyrządzania: Polędwiczki pokrój na plastry i rozklep tak, aby miały
50 dag maki pszennej,
2 łyżeczki soli morskiej,
2 dag drożdży,
3 łyżki oliwy Drożdże rozkruszyć, wymieszać ze szklanką letniej wody. Składniki umieścić w pojemniku wypiekacza do chleba: drożdże rozpuszczone w wodzie, mąkę, sól, oliwę (nie dodawać bezpośrednio oliwy przy drożdżach - chleb nie
50 g mąki,
200 ml mleka,
3 jaja,
50 g cukru,
szczypta soli,
3 twarde jabłka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, cukier, żółtka. Połącz z ubitą pianą z białek.
Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plastry o
50 dag śledzi solonych (filety), 2 filiżanki jasnego octu winnego (6-procentowego), 3/4 filiżanki cukru pudru, 20 dag cebuli, 5-cm kawałek chrzanu, 1 cm kawałek kłącza imbiru, łyżeczka ziaren białej gorczycy, 4 małe liście laurowe, sól Filety śledziowe pokroić na kawałki grubości 3 cm. Cebulę