1.25 kg ziemniaków,
300 g białego sera,
2 szkl. mąki,
2 jajka,
sól Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Jak będzie zimne dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i uformować wałek. Wałek kroić po skosie na 4-5cm
150 g łosoś wędzony - plastry,
2 łyżeczki natka pietruszki,
1/3 pora,
garść kiełków,
5 kawałków chleba tostowego Łososia mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojonego pora. Kawałki chleba tostowego przekrawamy na pół po skosie, wcześniej wycinając skórkę. Kładziemy tatara i
na kluski:,400g białego twarogu mielonego,2 jajka,1 szklanka mąki pszennej,szczypta soli,dodatkowo:,4 figi,1 łyżka masła,2 łyżki miodu,cynamon Ser ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę, sól i białka ubite na sztywno. Wyrabiamy ręką, formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i kroimy na skos (można
łosoś (filet), cebula, por, pomidory cherry (8), szczypior, ryż basmati, śmietana creme fine, curry, kurkuma, czosnek, oregano, sól, pieprz, masło, oliwa z oliwek 1. Na oliwie podsmażamy cebulę i pora. Wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę curry.
2. Gotujemy ryż
szt. marchewka duża - marchewkę ugotować (ok.
1/2 godz.) i pokroić w kostkę,
1 łyżeczka octu,
pieprz,
cukier Śledzia wymoczyć ok. 2 - 3 godziny pokroić w skos w paseczki (1 cm). Pokrojone: marchewkę, ogórki, cebulę mieszamy razem. Następnie dodajemy majonez, śmietanę. Doprawiamy octem, cukrem i