2.2 kg moreli,
70 dkg cukru,
100 ml wody,
sok z dwóch cytryn Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla
120 g mąki pszennej,100 g mąki pszennej razowej,1 łyżeczka mielonego cynamonu,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,2 duże jajka,200 g purée z upieczonej dyni,100 g cukru trzcinowego,60 ml oliwy z oliwek,70 ml
80 g zwykłych herbatników,
1 opakowanie kremu do karpatki (+ mleko),
1/2 opakowania zwykłych słonych krakersów,
1 puszka (400 ml) słodkiego mleka skondensowanego,
100 g płatków migdałowych,
500 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.,
1 łyżka cukru pudru,
70 g wiórków kokosowych,
masło do natłuszczenia
g cukru pudru,mus z czekolady gorzkiej i mlecznej z herbatą Oolong i tymiankiem:,100 g wody,10 g herbaty Oolong,2 g świeżego tymianku,85 g mleka,85 g śmietany min. 33 proc.,200 g czekolady mlecznej 36 proc.,150 g czekolady gorzkiej 70 proc.,600 g bitej śmietany,glazura z ciemnej czekolady:,300 g