Restauracja Waga to prawdziwa perła poznańskiej Starówki: efektowne wnętrze, wyszukane menu i kompetentna obsługa sprawiają, że lokal ten stał się gastronomiczną wizytówką Starego Miasta. wielkopolskie Poznań Stary Rynek 2 61-772
1 kaczka o wadze 2 1/2 kg, 4 ząbki czosnku, 700 g jabłek, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka majeranku, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu, sól, pieprz Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w grubą kostkę. Dodajemy do nich cynamon, miód, sok z cytryny i mieszamy. Kaczkę nacieramy od
pieczenia,3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (do posypania) Wcześniej namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (lub użyj gotowej fasoli z puszki). Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę (22cm) wyłóż pergaminem.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na gładką
wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).
Piec 20-30 minut.
Po
1 kaczka świeża lub mrożona o wadze 1.5-2 kg, 8 kwaśnych jabłek, 1 łyżka majeranku, 3-4 łyżki żurawiny lub borówek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól, oliwa lub słonina do posmarowania formy Kaczkę (mrożoną rozmrażaj w lodówce przez 8-12 godzin) oczyść z nadmiaru tłuszczu i