masło, podgrzewać aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie dodać kakao, cukier, cukier waniliowy, zapach, bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać i dodawać małymi porcjami mleko w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać. Dodać połamane na małe kawałki herbatniki. Ponownie wymieszać. Przygotować formę
mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając
formę cieniutko posmarować masłem, wlać masę. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) w kąpieli wodnej (w większym naczyniu napełnionym wodą, tak żeby sięgała do połowy formy z flanem). W dużej formie piec ok. godziny, aż masa stężeje. Można przygotować w małych naczyniach i wtedy piecze się krócej
, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do momentu, w którym składniki się połączą. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (o wymiarze 26cx14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami
80 dag tłustego twarogu, 15 dag masła, 1 szklanka cukru, 1/4 l śmietanki, 4 żółtka, 20 dag galaretki z bloku, laska wanilii Twaróg zmiel 2 razy. Wydrąż miąższ wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę i wanilię, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie dopuść do