)Suche składniki (mąka,sól,otręby i inne dodatki)wymieszać drewnianą łyżką.
3)Dodać drożdże + 3 szkl.wody - wymieszać tą samą drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
4)Ponownie wymieszać i odstawić do rośnięcia.
5)Gdy wyrośnie,ponownie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanych
garść bulw korzeniowych czyśćca,
1/2 l oleju,
sól, Czyściec rośnie w wilgotnych zaroślach, na gliniastych polach. Kłącza można zbierać od września, kiedy stają się duże, 0,5-1,5-cm grubości i kilkucentymetrowej długości. Zbiera się je szybko - ok. 1 kg na godzinę (podaję za książką 'Dzikie
200 g miękkiego masła,
6 łyżek cukru,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
250 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości
200 g miękkiego masła,6 łyżek cukru,skórka otarta z 1 pomarańczy,250 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha
ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj. W rondlu na małym ogniu podgrzej olej (pilnuj, by nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się spali). Rozwałkowane kawałki wrzucaj do oleju