4 duże kromki wiejskiego chleba na zakwasie,
4 plastry szynki dojrzewającej (typu prosciutto crudo lub innej),
8 dużych listków bazylii,
8 plastrów sera mozzarella,
1 duży dojrzały pomidor,
masło Posmaruj masłem 2 plastry chleba, a następnie połóż je na desce kuchennej posmarowaną stroną do dołu
300 g mąki żytniej razowej,300 g mąki pszennej razowej,250 g mąki pszennej typ 550,50 g drożdży,3 łyżki oleju słonecznikowego,800 ml letniej wody,łyżka soli,łyżka brązowego cukru W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Mieszając, dodać wodę. Odstawić do wyrośnięcia w cieple. Do drugiej miski wsypać
Składniki na gnocchi:,0.5 kg ziemniaków,50 g parmezanu,120 g mąki pszennej typ 500,1 jajko,gałka muszkatołowa,sól,Składniki na sos amatriciana:,1 puszka pomidorów pelati,150 g wędzonego boczku,1 cebula,4 łyżki oliwy z oliwek,1 ząbek czosnku,1 mała papryczka chilli,świeżo mielona sól morska i czarny
30g siemienia lnianego,
100 g wody
Zaczyn:
0.5 szklanki mąki żytniej,
90ml wody ,
2 łyżki zakwasu żytniego
Ciasto:
300g mąki pszennej chlebowej (typ 720),
140g mąki żytniej,
60 g uprażonych ziaren słonecznika,
30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego,
40g
30g siemienia lnianego, 100 g wody, Zaczyn: 0.5 szklanki mąki żytniej, 90 ml wody, 2 łyżki zakwasu żytniego, Ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 720), 140 g mąki żytniej, 60 g uprażonych ziaren słonecznika, 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego, 40 g uprażonych pestek