Składniki dla 8 osób:,
1 kg Ośmiorniczek,
1/2 kg omułków/małży,
1/2 kg innych małży, np sercówki lub inne,
16 krewetek surowych (mogą być odmrażane),
2 pomidory,
20 ml wina białego,
1 kg spaghetti,
Oliwa z oliwek,
8 ząbków czosnku,
Natka pietruszki,
sól pieprz Wyczyścić ośmiornicę z atramentu i zdją
8 płatów ciasta lasagne,250g mrozonych owoców morza,3\4 szklanki białego wytrawnego wina,2,3 ząbki czosnku,1 puszka pomidorów, 4 łyżki parmezanu jeżeli nie możemy kupić gotowych płatów ciasta można zrobić je samemu.Mieszamy 2 jajka z 200g maki ugniatamy ciasto.nastepnie wałkujemy ciasto i wycinamy z
10 obranych krewetek królewskich,200 g paluszków krabowych,4 łyżki gotowego sosu rybnego,pieprz,ok. 5 cm kłącza imbiru,łodyżka trawy cytrynowej,kilka gałązek kolendry,600 ml mleczka kokosowego (z puszki),200 g naturalnego jogurtu,7-8 łyżeczek żelatyny instant,strączek chilli,4 łyżki soku z limonki,n
i pieprzem, z tosta robimy grzanki. Na talerzu układamy grzanki, na nie kładziemy pomidory i na samą górę kładziemy nasz stek, delikatnie polewając go sosem z folii. Danie gotowe. polędwica wołowa;pieprz;sól morska;masło;mięta;pomidory;czosnek;ocet balsamiczny;bazylia;
i doprowadzić do wyparowania wody,aż zrobi się lekki sos.Ugotowane wcześniej tagliatelle dodać do rondla,wymieszać i odstawić.W miedzy czasie podsmażyć na głebokiej patelni,krążki ananasa z dodatkiem masła.Podsmażony ananas wybrać z patelni i ułożyc na każdy talerz,po plasterku na osobę a obok dać