4 jajka, 20 dag masła ,15 dag maki krupczatki,15 dag cukru,5 dag maki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka rumu, rodzynki, (czerwona wstążeczka do ozdoby) Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do
kostkę. Ryż odcedzić, kukurydzę również. Wszystkie składniki złączyć w salaterce. Chrzan i pieprz do smaku. W zastępstwie ryżu można użyć ziemniaków (według upodobania).
Danie z tradycyjnych składników, a przy tym proste, lekkie i smakuje baaardzo świątecznie. Smacznego! kiełbasa biała;jajko;ryż
solą i pieprzem, przemieszać.
Wykończenie:
Do wystudzonych babeczek położyć plaster wędliny, łyżkę sałatki, wpić upieczony uchwyt do koszyczka. Udekorować według uznania.
Wielkanocne koszyczki to niebanalna dekoracja stołu oraz oryginalny pomysł na podanie sałatki, gdzie koszyczek z ciasta
szklanek - też nie będzie problemu. Jeżeli szykujesz na święta tradycyjną sałatkę jarzynową, do żurku będziesz mogła wykorzystać wywar z gotowanych do niej warzyw. A jeśli nie, możesz dodać obrane warzywa do już podgotowanej wędzonki i ugotować o te 2 szklanki wywaru więcej, albo też osobno ugotować wywar
masła,
- 3 duże łyżki mleka,
- 2 małe łyżeczki kakao,
- 4 duże łyżki cukru,
Ozdoby:
- 20 migdałów,
- pół szklanki rodzynek,
powidła śliwkowe . Ciasto:
Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części