4 filety dowolnej ryby (po 25 dag każdy), sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, 2 kieliszki białego wina Filety posyp solą i pieprzem, odstaw. Zrób marynatę: oliwki, czosnek, chili i zioła włóż do głębokiego garnka i zalej oliwą. Dodaj pomidory i odstaw na 30 minut. Potem przypraw marynatę solą, pieprzem i
10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do
torebka kremu do tortu, aromat do ciast (rumowy lub arakowy), duże opakowanie biszkoptów, wiórki kokosowe, rodzynki Biszkopty pokruszyć, a krem przygotować według opisu na opakowaniu. Dodać trochę rodzynek i trochę aromatu. Wszystko wymieszać. Zrobić kulki i obtoczyć je we wiórkach biszkopty;wiórki
10 łyżek przesianej mąki,4 łyżki cukru,szczypta soli,1 torebka cukru waniliowego,1/2 torebki proszku do pieczenia,3 lekko ubite jajka,250 ml mleka,100g stopionego masła,250 g truskawek Nagrzej piekarnik do 200 stopni (180 z termobiegiem ). Wymieszaj mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia
podanej na torebce. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Biszkopt przekrój na pół, posmaruj dżemem, obłóż wydrylowanymi wiśniami. Posmaruj masą, przykryj drugim krążkiem ciasta, posmaruj dżemem, obłóż resztą wiśni. Zalej tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekoruj tort