dekoracji Śledzie oczyść, wyfiletuj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pokrojonymi w taką samą kostkę suszonymi śliwkami i posiekanym świeżym majerankiem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, odrobinę cukru oraz olej słonecznikowy i odstaw do lodówki na godzinę. Umyj
50 dag śledzi matiesów, 2 cebule (15 dag), 1 ogórek kiszony (15 dag), 15 dag grzybków marynowanych, 2 żółtka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Śledzie posiekać i popieprzyć. Cebule i ogórek obrać i wraz z grzybkami drobno posiekać. Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z
300 g solonych filetów śledziowych,
80 g cebuli,
15 g musztardy,
15 g koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oliwy,
po 2 łyżki posiekanego szczypioru i natki pietruszki,
4 żółtka ugotowane na twardo,
kapary do dekoracji,
listki natki pietruszki do dekoracji,
mleko do moczenia śledzi,
słodka
120 g matiasa w oleju,
80 g białej cebuli,
100 g czerwonej cebuli,
5 g kaparów,
20 g miodu,
50 ml wytrawnego czerwonego wina,
1 g cynamonu,
1 g goździków,
sól,
pieprz,
masło klarowane,
chleb razowy,
chrzan,
natka pietruszki,
koper,
olej lniany Połowę ilości śledzia pokrój w drobną
100 g śledzia matjas,
60 g czerwonej cebuli,
dymka,
100 g borowików,
50 g cebuli,
5 g koperku lub natki pietruszki,
tymianek,
sól,
pieprz,
cytryna,
1 jajko,
kiełki,
olej lniany Przygotuj tatar: śledzia namocz według uznania (nie może być zbyt słony), a następnie pokrój w drobną kostkę