tatar ze śledzia

Martyna Trębacz

Zwyczaje i tradycje wielkanocne

Zwyczaje i tradycje wielkanocne

Wielkanoc to bez wątpienia najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Dlatego też nie dziwi fakt, że istnieje wiele wielkanocnych zwyczajów, które od lat są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre, mniej popularne, nie są już dziś praktykowane, jednak nadal istnieje wioele takich, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Zwłaszcza w Wielki Tydzień warto przypomnieć sobie obyczaje związane ze Świętem Wielkiej Nocy, aby lepiej poczuć atmosferę zbliżających się Świąt.

Tatar ze śledzia

dekoracji Śledzie oczyść, wyfiletuj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pokrojonymi w taką samą kostkę suszonymi śliwkami i posiekanym świeżym majerankiem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, odrobinę cukru oraz olej słonecznikowy i odstaw do lodówki na godzinę. Umyj

Tatar ze śledzi

50 dag śledzi matiesów, 2 cebule (15 dag), 1 ogórek kiszony (15 dag), 15 dag grzybków marynowanych, 2 żółtka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Śledzie posiekać i popieprzyć. Cebule i ogórek obrać i wraz z grzybkami drobno posiekać. Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z

Tatar śledziowy

300 g solonych filetów śledziowych, 80 g cebuli, 15 g musztardy, 15 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy, po 2 łyżki posiekanego szczypioru i natki pietruszki, 4 żółtka ugotowane na twardo, kapary do dekoracji, listki natki pietruszki do dekoracji, mleko do moczenia śledzi, słodka

Duet śledzi podlaskich

120 g matiasa w oleju, 80 g białej cebuli, 100 g czerwonej cebuli, 5 g kaparów, 20 g miodu, 50 ml wytrawnego czerwonego wina, 1 g cynamonu, 1 g goździków, sól, pieprz, masło klarowane, chleb razowy, chrzan, natka pietruszki, koper, olej lniany Połowę ilości śledzia pokrój w drobną

Tatar z matjasa ze smażonymi borowikami i jajkiem mole

100 g śledzia matjas, 60 g czerwonej cebuli, dymka, 100 g borowików, 50 g cebuli, 5 g koperku lub natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz, cytryna, 1 jajko, kiełki, olej lniany Przygotuj tatar: śledzia namocz według uznania (nie może być zbyt słony), a następnie pokrój w drobną kostkę

Najnowsze