kostka świeżego masła,
2 utarte ząbki czosnku,
skórka otarta z cytryny,
2 garście dorodnych liści bazylii Cytrynę wyszorować i sparzyć, otrzeć skórkę na tarce (tylko żółtą część). Bazylię umyć i dobrze osuszyć. Układać listki jeden na drugim, zwijać ciasny rulonik i kroić bardzo ostrym nożem w
230 gramów miękkiego masła,
sok z połowy cytryny,
1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
5 rzodkiewek startych na grubej tarce lub pokrojonych w grube słupki,
sól,
świeżo zmielony pieprz W misce rozprowadź masło na gładką
zielonej soczewicy (niepełna),2 łyżki masła orzechowego Rosół lub bulion podgrzać. Obraną cebulę posiekać w piórka, imbir zetrzeć na tarce, czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebule, dodać imbir, czosnek, chwilę razem go przesmażyć. Dodać
zielonej soczewicy (niepełna),2 łyżki masła orzechowego Rosół lub bulion podgrzać. Obraną cebulę posiekać w piórka, imbir zetrzeć na tarce, czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebule, dodać imbir, czosnek, chwilę razem go przesmażyć. Dodać
chleb, masło, czosnek, żółty ser Utrzeć lub wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, zetrzeć na tarce ok 30 dag żółtego sera. Ser i czonek zmiksować z miękkim masłem. Chleb ponacinać w kromki, ale tak żeby spód chleba pozostał nieprzecięty. Wysmarować masą kromki, zawinąć cały chleb w folię aluminiową i opiec