kropli czerwonego barwnika spożywczego (niekoniecznie) Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę Pięć Smaków. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty
2 średnie lub 3 małe cykorie, sos winegret z 2 łyżek oliwy z oliwek roztartych z sokiem z 1/2 cytryny, 2-3 małe buraczki Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę (2 cm). Do winegretu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, solimy. Cykorię kroimy w poprzek w paseczki szerokości 2-3
2 średnie lub 3 małe cykorie, sos winegret z 2 łyżek oliwy z oliwek roztartych z sokiem z 1/2 cytryny, 10 dag żółtego sera z dziurami Cykorię kroimy w paseczki szerokości 2-3 cm, 10 dag żółtego sera z dziurami - w kostkę (2 cm). Do winegretu dodajemy dużo pieprzu, solimy. Wszystko razem mieszamy
szerokości ok. 3 cm. Blachę do pieczenia wyłożyć dużą rozciętą foliową torbą do zamrażania. Na niej, w rzędach układać, jeden przy drugim, paski andrutów. Polewę, czekoladę i nugat grubo posiekać, roztopić w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Dodać masło i stale mieszać wszystkie składniki, aż się
poprzek na paski szerokości 1 cm. Każdy pasek rozwałkować palcami, jednocześnie rozciągając na wałeczek długości około 25 cm. Ułożyć paluszki na natłuszczonej blasze i upiec. drożdże;