125 g czekolady najwyższej jakości (białej do białych trufli, gorzkiej o zawartości kakao min. 65 proc. do trufli czarnych lub czerwonych),25 ml śmietanki kremówki 36 proc.,alkohol (do białych trufli 1 łyżka rumu, do czarnych łyżka brandy, a do czerwonych 50 ml czerwonego, wytrawnego wina).,Do
biszkopt,
60 g marcepanu,
20 g pasty pistacjowej,
50 g cukru pudru,
3 duże jajka,
30 g cukru,
40 g mąki z migdałów,
15 g mąki pszennej,
mus:,
120 g białej czekolady,
360 (300 + 60) ml śmietany 30 proc.,
2 listki (ok. 3 g) żelatyny,
1 łyżeczka ekstraktu z czarnego bzu,
glasaż czekoladowy:,
200 g
1/5 szkl. ryżu venere,
1 cebula pokrojona w kostkę,
2 posiekane ząbki czosnku,
4 łyżki masła,
1 szkl. białego wina,
3 lub 4 szkl. gorącego bulionu,
2 łyżki atramentu z kałamarnicy,
1 kalmar pokrojony w krążki,
pieprz,
sól,
mąka do obtaczania,
olej do smażenia Zeszklij cebulę i czosnek
4 kawałki łososia bez ości (po 150 g),250 g czarnego makaronu (barwionego sepią),100 g śmietany kremówki,100 g słodkiej śmietany 18 %,1 łyżka masła,1 ząbek czosnku,1/3 szklanki białego wytrawnego wina,biały pieprz,sól Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia opłukać, osuszyć
CIASTO:
30 dag mąki,
10 dag cukru,
4 dag kakao,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropel aromatu rumowego,
1 jajko,
20 dag margaryny
MASA SEROWA:
20 dag cukru,
4 jajka,
cukier waniliowy,
budyń waniliowy,
10 dag margaryny,
1kg sera białego mielonego,
sok z cytryny