3 SZKL. MĄKI,4 JAJA, 1/2 SZKL. KWAŚNEGO MLEKA,2 ŁYŻKI SODY,1/2 SZKL. OLEJU,2 ŁYŻKI DŻEMU,2 ŁYŻKI KAKAO,GARŚĆ RODZYNEK I ORZECHÓW SKŁADNIKI WRZUCIĆ DO MIKSERA, POŁĄCZYĆ I DO PIECZENIA.
PIEC 40 MIN.
TANIE, SMACZNE,ŁATWE,
SMACZNEGO. mąka;mleko;soda;olej;dżem;kakao;rodzynki;orzechy;
spore kawałki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 50 g cukru i mieszamy. Dokładamy gruszki i podsmażamy tak, by nieco zmiękły, ale się nie rozpadły (nie trzeba ich za często obracać), i lekko karmelizowały. Orzechy rozgniatamy dziadkiem. Ubijamy żółtka z mocno schłodzoną śmietanką, 25 g
wersji luksusowej można dodać:,
garść orzechów lub suszonych śliwek oraz rodzynek Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i wodzie; dodać mąkę; wszystko wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno mniej więcej podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego ciasta dodać otręby, dodatki i
"przepuścić" je przez dziadka do orzechów, następnie dodać czosnek do wcześniej przygotowanego sosu i dać 3 szczypty pieprzu oraz 1 szczyptę soli :)
Sos najlepiej smakuje do tostów, oraz do sałaty (może być lodowa).. czosnek;śmietana;majonez;musztarda;pieprz;kawa;
- 4 jaja,
- 200 ml oleju roślinnego,
- 1.5 szklanki cukru,
- 2.5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody spożywczej,
- bakalie (najlepiej orzechy włoskie z rodzynkami - w taniej wersji placka można z