przecinamy wzdłuż i układamy na talerzyku deserowym. Nakładamy po 1 gałce każdego smaku lodów lub jogurtu. Polewamy sosem. banany;czekolada;jogurt;
małym ogniu 5 min. Włożyć figi, wymieszać, dusić 8 min, przełożyć na talerzyki deserowe, a syrop gotować do chwili, aż się delikatnie skarmelizuje. Podawać polane sosem karmelowym, z lodami karmelowymi lub o smaku fig posypanymi ziarnami granatu figi;cukier puder;cynamon;goździki;imbir;owoce;
400 ml mleczka kokosowego,100 ml śmietanki 30%,1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera,2 łyżki cukru,3 łyżki soku z cytryny,domowy sok z malin,1 owoc granatu Mleczko kokosowe wraz ze śmietanką 30% wlewamy do rondelka, dodajemy też cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do
foremek, na talerzyki deserowe. Udekoruj melisą i rozetką bitej śmietany oraz odłożonymi owocami. owoce;jagody;maliny;porzeczki czerwone;cukier waniliowy;cukier;chleb;melisa;
1 l mleka, 4 szklanki śmietany kremówki, 25 dag masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 cukry waniliowe (3.2 dag), dowolne owoce z syropu lub konfitury (najlepiej kilka gatunków), 15 dag mieszanych bakalii, 1 czekolada deserowa (10 dag) do przybrania: bakalie, owoce z konfitury, starta czekolada