. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić na duże kawałki. Makaron, rukolę, słonecznik, pomidory wymieszać w naczyniu z oliwą, musztardą i przyprawami. Rozłożyć na talerze, na środku porcji położyć jajko pokrojone w ćwiartki. Skropić cytryną
wchłonie się do końca). Odstawić po przykryciem na 10 minut, potem rozłożyć, ostudzić.
Rozłożyć na talerzach szpinak.
W miseczce zmieszać wasabi, sos sojowy, ocet i syrop z agawy, odstawić.
Pokroić warzywa (marchew w cienkie plasterki, ogórek w wąskie paski) i surimi (też na wąskie paski). Pociąć
Pęczek botwinki z buraczkami,
pęczek koperku,
ok.litra bulionu (może być z kostki),
2 łyżki masła,
sól, cukier, sok z cytryny,
pół kubeczka śmietany do zup,
kilka jajek ugotowanych na twardo.
W przypadku chłodnika dodatkowo:
jeden spory ogórek świeży,
pęczek rzodkiewek,
garść posiekanego
około pół godziny. Następnie miksujemy wszystko przy pomocy blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym oraz 2 łyżeczkami słodkiej papryki, łyżeczką imbiru i łyżeczką gałki muszkatołowej. Zupę nalewamy do talerzy, dekorujemy łyżką śmietany i drobno pokrojonym szczypiorkiem
zarówno surowe jak i wędzone. Dodać pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać pokrojoną botwinkę - liście posiekać a buraczki pokroić w kostkę. Gdy buraczki będą już miękkie zagęścić zupę jogurtem naturalnym, doprawić przyprawami oraz kwaskiem cytrynowym przełamanym odrobiną cukru (zupa