talerze do zupy eleganckie

WiB

Ta zastawa stołowa oczaruje wszystkich przy stole: top 30 pięknych propozycji

Ta zastawa stołowa oczaruje wszystkich przy stole: top 30 pięknych propozycji

Ceramika w pastelowych kolorach czy z odrobiną złota? Nasze kubki, talerze czy miski sprawdzą się w różnorodnych aranżacjach. Dzięki swoich kolorom wprowadzą również odrobinę wiosny do domu i to za grosze.

Jak nakryć do stołu - niezwykłe świąteczne inspiracje

Jesteś ciekaw co zrobić, by nakrycie stołu prezentowało się zachwycająco? Jak zaczarować świąteczny stół by twoi gości poczuli się przy nim po królewsku? Podpowiadamy

Talerz na ciasto - szklany czy ceramiczny? Podpowiadamy jaki wybrać!

Naczynia, na jakich serwujemy dania, ciasta czy przekąski ma ogromne znaczenie. Jaki talerz na ciasto sprawdzi się najlepiej? Szklany czy ceramiczny? Talerz ozdobny do ciasta czy gładki? Przychodzimy z odsieczą!

Podtalerz - świetny element dekoracyjny stołu. Jakie ma zalety?

Podtalerz - świetny element dekoracyjny stołu. Jakie ma zalety?

, następnie duże talerze płaskie, talerze do przekąsek, a następnie głębokie talerze do zupy. Wykorzystanie do nakrycia stołu podtalerza dekoracyjnego wpisuje się w zasady savoir-vivre.

Kolorowa zastawa stołowa, która odmieni stół. Te kolory zachwycają

Kolorowa zastawa stołowa, która odmieni stół. Te kolory zachwycają

najczęściej wybierany komplet naczyń, ponieważ jest bardzo praktyczny. Zawiera talerze o różnej wielkości, półmiski, w których można serwować sałatki, ale również pojemniki na przyprawy, mleko, sosjerki, wazę do zupy czy nawet świeczniki i wazoniki. Jednak warto kupować również zastawę składającą się z

Zestaw porcelany - jak wybrać najlepszej jakości naczynia?

Zestaw porcelany - jak wybrać najlepszej jakości naczynia?

potrzeby dobrze jest dokupić drugi taki sam lub wybrać komplet, gdzie można dokupować pojedyncze elementy. Pełny komplet obiadowy zawiera talerze płaskie oraz głębokie, półmiski, salaterki oraz wazę do zupy - gwarantuje to spójność nakrycia stołu, elegancki wygląd oraz praktyczność. W sklepach znajdziemy

Miska - niezbędny element zastawy stołowej

Miska - niezbędny element zastawy stołowej

żaden sposób nie da się zastąpić jej talerzem, przede wszystkim ze względu na jej kształt umożliwiający podawanie płynnych potraw, takich jak zupy i gulasze. Miska na sałatkę: miska ceramiczna czy miska z plastiku? Miska to też najlepsze naczynie do serwowania sałatek . Przede wszystkim, podawanie

Zastawa porcelanowa - jak wybrać najlepszy komplet?

Zastawa porcelanowa - jak wybrać najlepszy komplet?

. W skład zastawy porcelanowej obiadowej wchodzą: talerze obiadowe, talerzyki deserowe, półmiski, salaterki, sosjerki oraz waza do zupy. Dobrze jest także mieć zastawę porcelanową do kawy, gdzie znajdą się filiżanki z podstawkami, idealne do zaserwowania kawy i herbaty oraz ciasta. Wybór w sklepach

Jak nakryć stół w zależności od podawanych dań? O tych zasadach warto pamiętać

Jak nakryć stół w zależności od podawanych dań? O tych zasadach warto pamiętać

głównego, czyli używane jako ostatnie, powinny leżeć najbliżej niego. Przed daniem głównym najczęściej serwowana jest zupa, dlatego łyżkę kładziemy po prawej stronie talerza, po zewnętrznej stronie, wypukłością do dołu. Poniżej znajdziecie rysunek z przykładową prezentacją nakrycia stołu, może okazać się

Nakrycie stołu: aranżacja na wesele

Nakrycie stołu: aranżacja na wesele

weselach glamour najlepsze będą serwetki z materiału, na przyjęciach w innych stylach mogą być papierowe. Modne są grube i sztywne serwetki flizelinowe. Ich barwa powinna być dopasowana do koloru kwiatów, obrusów i winietek. Serwetki układamy na talerzy lub po jego lewej stronie. Na eleganckich przyjęciach

Ćmielów i Chodzież - historia polskiej porcelany, która zachwyca dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej

Ćmielów i Chodzież - historia polskiej porcelany, która zachwyca dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej

filiżanki zawsze należały do grona przedmiotów, które wymagały specjalnego traktowania. Przeniesienie z kuchni do dużego pokoju ozdobionego delikatną, złotą wstążką talerza z zupą, czy filiżanki z kawą, wymagało nie lada koncentracji. Chwila nieuwagi i wesoła impreza u cioci na imieninach mogła zamienić się

Aranżacje stołów na różne okazje

, obiadowych i do zupy oraz małej miseczki, z jednej strony niezwykle elegancki, z drugiej delikatny, szczególnie jeżeli dodamy świąteczny akcent, jak na przykład wazon, misę wypełnioną bombkami lub srebrzystym łańcuchem. Pięknie skomponuje się także ozdoba w kształcie serduszka (AlmiDécor) obok gałązki

Zasady savoir-vivre'u - jak prawidłowo nakryć stół?

Zasady savoir-vivre'u - jak prawidłowo nakryć stół?

to: widelec, nóż do dania głównego, łyżka do zupy, widelczyk i łyżeczka deserowa, kieliszek do wody i do wina. Układając sztućce, najlepiej zacząć od noża. Powinien on leżeć po lewej stronie talerza, tak by jego ostrze było skierowane do wewnątrz. Dalej od talerza powinna znajdować się łyżka. Po

Zupa Vichyssoise

1 duży por, 3-4 ziemniaki, 1.5 szklanki bulionu warzywnego, jogurt lub śmietana Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w niewielką kostkę. Przesmażyć kilka minut na maśle. Zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Zupę zmiksować i doprawić. Na talerzach ozdobić śmietaną i

Zupa owocowa

pokrojone jabłka. Gotować do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodać kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Schłodzić. Makaron ugotować wg przepisu. Na talerz wyłożyć 2 - 3 łyżki makaronu i zalać chłodną zupą

Zupa czosnkowa

. Przecedzić. Posiekać czosnek i włożyć do wazy. W miseczce ubić żółtko z oliwą na lekki majonez, dodać trochę bulionu i świeże listki tymianku. Połączyć z resztą bulionu, przelać do wazy, doprawić do smaku. Podpieczone w piekarniku kawałki chleba rozłożyć na talerze, zalać zupą. Jeść natychmiast. tymianek

Zupa wiśniowa

wymieszaną ze śmietaną i jeszcze raz zagotuj, stale mieszając. Pozostałe owoce ułóż w głębokich talerzach i zalewaj gorącą zupą. Możesz podać na gorąco, ale zupa jest także pyszna po schłodzeniu. wiśnie;cukier;śmietana;mąka;cynamon;

Zupa wiśniowa

dodatkiem cynamonu lub skórki z cytryny, słodzimy i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy krótko, ok. 5 minut, miksujemy na krem. Pozostałe owoce układamy w głębokich talerzach i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy kulkę lodów wiśniowych i kleks ze śmietany. Rada: Zupę można podawać na ciepło, ale jest także

Najnowsze