talerze do zupy ładne

Karolina Kielak

Podtalerz - świetny element dekoracyjny stołu. Jakie ma zalety?

Podtalerz - świetny element dekoracyjny stołu. Jakie ma zalety?

Niezależnie od charakteru spotkania, ładnie nakryty stół to podstawa. Uatrakcyjni on wygląd i smak serwowanych dań. Jako element ozdobny na stole popularnością cieszą się podtalerze dekoracyjne. Sprawdziliśmy jakie mają zalety, jak dopasować je do charakteru przyjęcia i jak wykorzystując podtalerze nakryć do stołu.

Talerz na ciasto - szklany czy ceramiczny? Podpowiadamy jaki wybrać!

Naczynia, na jakich serwujemy dania, ciasta czy przekąski ma ogromne znaczenie. Jaki talerz na ciasto sprawdzi się najlepiej? Szklany czy ceramiczny? Talerz ozdobny do ciasta czy gładki? Przychodzimy z odsieczą!

Miska - niezbędny element zastawy stołowej

Miska to element zastawy stołowej, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Co więcej, warto mieć w swoich zbiorach miski różnej wielkości, z których każdą można wykorzystywać w innym celu. W sklepach znaleźć można wiele misek o różnych wzorach i kolorach. Te najbardziej ozdobne mogą być wspaniałą ozdobą stołu.

Jak nakryć stół w zależności od podawanych dań? O tych zasadach warto pamiętać

Jak nakryć stół w zależności od podawanych dań? O tych zasadach warto pamiętać

głównego, czyli używane jako ostatnie, powinny leżeć najbliżej niego. Przed daniem głównym najczęściej serwowana jest zupa, dlatego łyżkę kładziemy po prawej stronie talerza, po zewnętrznej stronie, wypukłością do dołu. Poniżej znajdziecie rysunek z przykładową prezentacją nakrycia stołu, może okazać się

Jaki serwis obiadowy wybrać? Tworzymy oryginalne zestawy

Jaki serwis obiadowy wybrać? Tworzymy oryginalne zestawy

wzory, w stylu vintage, retro czy komplety z odrobiną elegancji. Mogą też być wykonane z wielu różnych materiałów.  Jaki serwis obiadowy wybrać?  Praktyczny będzie serwis obiadowy na 12 osób, nadający się do mycia w zmywarce, zawiera różnego rodzaju talerze, półmiski, pojemniki na

Serwis obiadowy - przegląd kompletów do 250 złotych

Serwis obiadowy - przegląd kompletów do 250 złotych

najczęściej 6, 12 lub 18 talerzy, misek, talerzyków. Warto już na etapie kupna zdecydować o ilości, by później przyjmując gości, nie ustawiać na stole naczyń z różnych kompletów. Warto też pokusić się o zakup serwisu obiadowego, gdzie w skład wchodzą filiżanki czy kubki do kawy i herbaty, a także imbryk. W

Kuchenka mikrofalowa - czy warto mieć ją w kuchni?

Kuchenka mikrofalowa - czy warto mieć ją w kuchni?

Kuchenka mikrofalowa - jak działa? Kuchenka mikrofalowa to urządzenie AGD spotykane w większości domów. Wybór modeli jest ogromny. Możemy kupić kuchenki wolnostojące oraz te do zabudowy. Jak działa popularne urządzenie? Mikrofalówka zamienia energię elektryczną pobraną z gniazdka na promieniowanie

Ćmielów i Chodzież - historia polskiej porcelany, która zachwyca dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej

Ćmielów i Chodzież - historia polskiej porcelany, która zachwyca dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej

filiżanki zawsze należały do grona przedmiotów, które wymagały specjalnego traktowania. Przeniesienie z kuchni do dużego pokoju ozdobionego delikatną, złotą wstążką talerza z zupą, czy filiżanki z kawą, wymagało nie lada koncentracji. Chwila nieuwagi i wesoła impreza u cioci na imieninach mogła zamienić się

Kolorowe akcesoria do kuchni - oferta Biedronki!

Kolorowe akcesoria do kuchni - oferta Biedronki!

, przecierów oraz kremowych zup. Ostrza ze stali nierdzewnej będą praktyczne w użyciu, a przyciski do regulacji prędkości pozwolą przygotowywać posiłek w wybranym czasie. Wielbicielom kawy przypadnie do gustu młynek do kawy z łatwym w obsłudze przyciskiem. Dzięki przezroczystej

Zioła na balkonie

Zioła na balkonie

, fabrykaform.pl, okazje.info Bycie fit staje się coraz bardziej modne. Ludzie coraz częściej analizują to, co jedzą, by wywierało odpowiedni wpływ na nasze zdrowie i ładnie wyglądało na talerzu podczas obiadu w domu lub tego przygotowanego do pracy. Zioła

Aranżacje stołów na różne okazje

granatowym warto wybrać biały obrus, który ładnie skontrastuje się z ciemnymi dodatkami. Na granatowej podkładce (do zakupienia np. w Ikea) ułożyć można zastawę złożoną w dwóch kolekcji - białej i szklanej (Claro i Leonika od AlmiDécor). To bardzo gustowny zestaw składający się z trzech talerzy

Ładne podkładki na stół z polskich sklepów [WYBÓR REDAKCJI]

Ładne podkładki na stół z polskich sklepów [WYBÓR REDAKCJI]

wybrać grubszą podkładkę (np. ze szkła, pianki czy plecionki). W ten sposób talerz z gorącą zupą nie zostawi brzydkich śladów na blacie stołu. Jeśli wybieramy podkładki dla dzieci, warto pomyśleć o prostych modelach, łatwych do czyszczenia. Warto też zwrócić uwagę na rozmiary podkładek. Ułożone na stole

Zupa Vichyssoise

1 duży por, 3-4 ziemniaki, 1.5 szklanki bulionu warzywnego, jogurt lub śmietana Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w niewielką kostkę. Przesmażyć kilka minut na maśle. Zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Zupę zmiksować i doprawić. Na talerzach ozdobić śmietaną i

Zupa szpinakowa

jakości - posiekane, a nie zmielone na miazgę) i zalać wodą (około 3/4 litra). Gdy się zagotuje wrzucić kostkę bulionową. Gotować około 5 minut (gdy się gotuje zbyt długo zupa traci swą ładną zieleń), pod koniec wrzucić serek topiony i przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem. Krótko

Cebulowa zupa

4 duże białe cebule, butelka białego wytrawnego wina, łyżka mąki, bagietka, ser gruyere, bulion wołowy, szczypta brązowego cukru, Cebule obrać i posiekać, obsmażyć na oliwie z oliwek i następnie dodać szczyptę cukru, dusić około godziny, aż cebula ładnie się skarmelizuje i nabierze ciemno-brązowego

Zupa owocowa

pokrojone jabłka. Gotować do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodać kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Schłodzić. Makaron ugotować wg przepisu. Na talerz wyłożyć 2 - 3 łyżki makaronu i zalać chłodną zupą

Zupa czosnkowa

. Przecedzić. Posiekać czosnek i włożyć do wazy. W miseczce ubić żółtko z oliwą na lekki majonez, dodać trochę bulionu i świeże listki tymianku. Połączyć z resztą bulionu, przelać do wazy, doprawić do smaku. Podpieczone w piekarniku kawałki chleba rozłożyć na talerze, zalać zupą. Jeść natychmiast. tymianek

Najnowsze