talerze deserowe ładne jaka cena

Karolina Kielak

Serwis obiadowy - modele a'la Bolesławiec robią furorę

Serwis obiadowy - modele a'la Bolesławiec robią furorę

Serwisu obiadowego nie może zabraknąć w żadnym domu. Wybór odpowiedniego kompletu zależy od preferencji. Część z nas potrzebuje kompletu tradycyjnego, a jednocześnie ponadczasowego, inni poszukują naczyń nowoczesnych, wpisujących się w trendy. Od wielu lat popularnością cieszą się naczynia a'la Bolesławiec. Ich piękne wzory robią furorę i zachęcają do zakupu. Na co zwrócić uwagę kupując serwis obiadowy? Jaki serwis obiadowy wybrać i na ile osób? Podpowiadamy!

Granita winogronowa

2/3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 kg zielonych winogron (przekrojonych na połówki i oczyszczonych z pestek), 1 szklanka zimnego białego wina deserowego, ładne zielone winogrona i cukier do dekoracji Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop i połącz go z sokiem

Szpinak z kaszą jaglaną

Stawiamy garnek na gazie i rozpuszczamy w nim masło, jak masło się rozpuści dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, jak mąka wchłonie masło dodajemy wodę, cały czas mieszamy przy dolewaniu wody aby nie było grudek. Jak już ładnie wymieszamy dodajemy mrożony szpinak, teraz całość od czasu do czasu

Przysmak z jabłkami i orzechami

dużym ogniu, aż zacznie tworzyć się karmel. Zdjąć z ognia, wrzucić orzechy, a następnie szybko je wyjmować, pojedynczo układając na kawałku folii aluminiowej, posmarowanej lekko olejem. Ułożyć spody upieczonych prostokątów na czterech ładnych talerzach deserowych, na każdym spodzie ułożyć 1/4 usmażonych

Tarta tatin z białej rzepy

125 g mąki, 100 g masła, szczypta soli i trochę wody, 5-6 ładnych, raczej młodych rzepek, 2-3 łyżki miodu albo syropu z agawy, ocet balsamiczny, sól i pieprz Rozpoczynamy od zagniatania ciasta: siekamy masło i dodajemy do niego mąkę. Sól rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki i masła. Zagniatamy

Ciasto z truskawkami

Ciasto :, 20 dag maki pszennej, pół kostki masła, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru pudru, pół płaskiej łyżeczki proszku Masa :, 2 szklanki truskawek, 2 białka, pół szklanki cukru pudru, pół paczki cukru waniliowego, ok. 60 dag ładnych truskawek, duży serek Toska (naturalny), duża

Najnowsze