obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 1.5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek.
Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
Rosół doprawić do
, owoce winogrona na połówki i obrać z pestek. Na każdy rozbity kotlet położyć odrobinę marchewki i owoców. Mięso zwinąć w roladki, zabezpieczyć sznurkiem lub klamrami, obsypać odrobiną imbiru i curry. Roladki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron w niezbyt dużej temperaturze. Pod koniec
mięso, tak aby cały czas było pokryte melasą. Następnie uformuj i obwiąż sznurkiem. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż mięso, dodaj pokrojone w plasterki marchewki i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj około 3 godzin. Mięso ostudź w wywarze, wyjmij na duży talerz, obciąż i
desce do krojenia układamy cienkie plastry boczku parzonego, a na nim kilka gałązek świeżego tymianku, wzdłuż plastrów boczku kładziemy polędwiczkę i przesuwamy od siebie tak żeby cała polędwiczka była owinięta boczkiem. Teraz należy mięso obwiązać sznurkiem do pieczenia i obsmażyć na patelni tak żeby
. Do jednej części dodać startą czekoladę, do drugiej bakalie i starannie wymieszać. Na podwójnie złożonej wilgotnej serwecie uformować bochenek z obu mas, nakładając je na przemian. Rogi serwety nad paschą związać ciasno sznurkiem. Paschę ułożyć na deseczce, przykryć drugą deseczką, obciążyć i wstawić