talerz deserowy kropki

Karolina Kielak

Kolorowe talerze - ożywią kuchnię i jadalnię

Kolorowe talerze - ożywią kuchnię i jadalnię

Jeszcze do niedawna najczęściej wybieranym kolorem naczyń kuchennych była biel. To kolor uniwersalny, który sprawdzał się zarówno na co dzień jak i od święta. Obecnie coraz częściej i chętniej kupujemy kolorowe talerze, które w najlepszy sposób ożywiają kuchnię, wprowadzają ciekawy akcent kolorystyczny do nakrycia stołu i pięknie go zdobią. Wybraliśmy dla was kolorowe talerze, które zachwycają wzorami!

Serwis obiadowy - modele a'la Bolesławiec robią furorę

Serwisu obiadowego nie może zabraknąć w żadnym domu. Wybór odpowiedniego kompletu zależy od preferencji. Część z nas potrzebuje kompletu tradycyjnego, a jednocześnie ponadczasowego, inni poszukują naczyń nowoczesnych, wpisujących się w trendy. Od wielu lat popularnością cieszą się naczynia a'la Bolesławiec. Ich piękne wzory robią furorę i zachęcają do zakupu. Na co zwrócić uwagę kupując serwis obiadowy? Jaki serwis obiadowy wybrać i na ile osób? Podpowiadamy!

Tort czekoladowo-pistacjowy

Ciasto:, 1/2 szklanki masła (pokrojonego w kostkę) + dodatkowe do wysmarowania formy, 1 szklanka mąki + dodatkowa do formy, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 230 g czekolady deserowej (grubo posiekanej), 1.25 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 duże jajka, 1/2

Deser z gruszek

3 gruszki, * 1 szklanka białego wina deserowego, * 1-2 łyżeczki cukru, * 6 łyżek miodu akacjowego, * szczypta szafranu, * 4 łyżeczki koniaku Hennessy, * 1-2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych (albo migdały orzechy laskowe), * 1 łyżka soku z cytryny Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych

Wątróbka z szałwią i jabłkiem

50 dag wątróbki (cielęcej lub wieprzowej), 6 dag masła (najlepiej sklarowanego), 2 łyżki mąki, sok z 1 cytryny, deserowe jabłko, 3 łyżki posiekanych listków świeżej szałwii, łyżka oleju słonecznikowego, pieprz, sól, listki szałwii i plasterki cytryny do przybrania Wątróbkę

Deser czekoladowy z sosem wiśniowym

podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Trwa to około 5 minut. Ostudź i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Zastudzony krem czekoladowy wyłóż na talerz, zdejmij folię i pokrój na porcje. Podawaj z podgrzanym sosem wiśniowym. czekolada deserowa;masło;cukier;kakao;żółtka;woda

Granita winogronowa

2/3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 kg zielonych winogron (przekrojonych na połówki i oczyszczonych z pestek), 1 szklanka zimnego białego wina deserowego, ładne zielone winogrona i cukier do dekoracji Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop i połącz go z sokiem

Najnowsze