sadzenie awokado z pestki

Zofia Littwin

Serduszka, czyli wdzięczne byliny do ogrodu. Zobacz, jak łatwo je pielęgnować!

Serduszka, czyli wdzięczne byliny do ogrodu. Zobacz, jak łatwo je pielęgnować!

Tę roślinę znają dobrze nasze babcie, a moda na nią właśnie powraca. Urocze serduszka, czyli byliny, które świetnie odnajdują się w polskim ogrodzie. Jak je pielęgnować? Zobacz!

Jak wyhodować roślinę z pestki?

Po zjedzeniu egzotycznych owoców często pozostają pestki. Posadzone w wilgotnej ziemi mogą wykiełkować, dając początek dorodnym roślinom. W doniczkach przeważnie wysiewa się cytrusy, palmę daktylową, niekiedy awokado czy granaty. Mimo, iż nie są to tak dorodne okazy to taka roślina daje więcej satysfakcji niż kupiona w sklepie ogrodniczym.

Sałatka z awokado z serem feta z olejem z pestek dyni

1 owoc awokado,1 pomidor,1 ząbek czosnku,ser feta,zielona pietruszka,świeżo zmielony pieprz,olej z pestek dyni Z owocu awokado usuwamy pestkę i miąższ kroimy w niezbyt drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz ser feta. Dodajemy posiekany

Awokado z tuńczykiem

4 szt avokado, cebula, puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, łyżka musztardy, 2 łyżki majonezu, pieprz i sól do smaku Avokado przekroić i wyjąć pestkę. Farsz: tuńczyka odsączyć, dodać posiekaną cebulę, majonez, musztardę doprawić do smaku. Farsz włożyć w miejsce po pestce. cebula;tuńczyk

Awokado z tuńczykiem

4 szt awokado, cebula, puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, łyżka musztardy, 2 łyżki majonezu, pieprz i sól do smaku Awokado przekroić i wyjąć pestkę. Farsz: tuńczyka odsączyć dodać posiekaną cebulę, majonez, musztardę doprawić do smaku. Farsz włożyć w miejsce po pestce. awokado;cebula

Awokado ze śmietaną

3 duże dojrzałe awokado, cukier do smaku, 1 szklanka gęstej śmietany (lub twarożku), odrobina rumu, bita śmietana i cząstki awokado do dekoracji Pokrój awokado wzdłuż na połówki, usuń pestki (nie wyrzucaj ich). Wyjmij miąższ z połówek awokado i rozgnieć go widelcem. Dodaj nieco cukru do smaku

Koktail z awokado

1/2 dojrzałego awokado 1 banan, 150 ml mleka sojowego Awokado brać ze skórki, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Składniki zmiksować w blenderze. awokado;banany;mleko;

Najnowsze