pienić, a na dnie pojawią się brązowe kawałeczki palonego masła, które zaczyna orzechowo pachnieć (trwa to ok. 5 min). Zdejmij z ognia, dodaj cukier, kakao, 2 łyżki wody i sól. Wymieszaj i odstaw na 5 min do przestygnięcia. Po tym czasie masę przełóż do miski i pojedynczo dodawaj jajka, ubijając mikserem
zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser, rodzynki (część rodzynek zostawić do przybrania) oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Na końcu wlać sok z marchwi i ponownie wymieszać. Formę wyłożyć lnianą serwetką, włożyć masę serową, przykryć serwetką, przycisnąć deseczką, obciążyć i pozostawić na 2-3
jabłka całkiem się rozpadną, wsyp do nich cukier, cynamon, umyte rodzynki i ewentualnie skórkę otartą ze świeżej cytryny. Wymieszaj wszystko, zdejmij garnek z ognia i odstaw w chłodne miejsce. Teraz możesz już włączyć piekarnik, niech się rozgrzewa. Ustaw termostat na 200°C. Posyp stolnicę niewielką
, że mogą, a nawet na pewno się zlepią. Aby uniknąć tego typu nieprzyjemności, tuż po zdjęciu ich z patelni należy je rozlepić, a jeżeli są gorące to zaczekać i dopiero wtedy rozlepiać. OK, to wróćmy do momentu, kiedy chipsy zostały właśnie wrzucone na patelnię i smażą się wesoło. Wtedy posypujemy je
45 min. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu zmiksować, przetrzeć przez sito usuwając pestki. Ostudzić, przełożyć do miseczki, nakryć i przechowywać w lodówce max. 3 dni.
2.Można sporządzić większą ilość ketchupu. Po ugotowaniu wkładać do słoiczków na ciepło. Słoiczki stawiać do góry dnem aby się