ciasta. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość. Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2
kawałki. Każdy z kawałków rozwałkowujemy na cieniutki prostokąt. 4 warstwy składamy razem i jeszcze raz rozwałkowujemy.
Nadzienie:
Szpinak delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Zalać śmietanką, dodać ser i przyprawy. Mieszać aż ser rozejdzie się i nadzienie zgęstnieje.
Sakiewki:
Z ciasta wyciąć
, podsypując mąką, wycinać koła albo kwadraty, ok. 10-12 cm bok lub średnica. Na środku każdego ułożyć połówkę brzoskwini, miejscem po pestce do dołu. Kwadraty naciąć ukośnie w rogach, koła na obwodzie, pięcio-, sześciokrotnie w odstępach, boki zawinąć do środka - można posmarować białkiem żeby się trzymały
, na długie prostokąty. Wycinamy z nich kwadraty (ok. 9x9cm) na środku każdego z nich układamy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej aby po sklejeniu powstały trójkąty. Następnie dwa rogi każdego trójkącika sklejamy razem i wywijamy odstający róg. Gotowe tortellini odkładamy na stolnicę posypana