1 jajko, 4 żółtka, 10 dag miodu (+ jeszcze trochę do polania), 300 ml gęstej śmietany tortowej (36-proc.), 3 dag uprażonych orzeszków pinii Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź
w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną kolendrę. Następnie dodaj jajko, słodki sos chili, śmietankę, sól i mąkę. Wymieszaj i jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Na dobrze rozgrzanym oleju smaż małe placuszki. Przełóż na papier kuchenny, żeby
. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.
- Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać
mielony czarny pieprz,
Składniki ciasta:,
100 g mąki plus mąka do obtaczania,
120 ml gazowanej wody mineralnej,
Potrzebne akcesoria:,
Dzbanek do odmierzania, mały rondel, waga, nóż kuchenny, deska do krojenia, tarka, miska, łyżeczka do herbaty, trzepaczka, szczypce, głęboka patelnia, ręczniki
kuchenny wysypać delikatnie mąką. Wyłożyć ciasto. Uformować wałeczki i pociąć je na małe kawałki o szerokości około 1 centymetra. Prążki, dzięki którym nasze gnocchi 'zatrzymają' więcej sosu, zrobić przy użyciu widelca. Gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia. Sos: Boczek pokroić w plastry o