ilość opłukałam i ułożyłam na dnie słoja, chrzan umyłam i obrałam, na sam wierzch dałam dwie kromki z ciemnego chleba.
Wszystko razem poukładałam w słoju i zalałam mocno ciepłą wodą. Najlepsze po kilku dniach. Ja lubię takie jeszcze chrupiące nie do końca ukiszone.
Smacznego ! czosnek;chrzan;woda;
0.5 kg ciemnych czereśni (najlepsza jest odmiana van), 1.5 l soku pomidorowego (jeśli to możliwe - domowej produkcji), 1 kawałek korzenia imbiru, 1 kg cukru żelującego 1:1 Do soku pomidorowego wsyp cukier. Czereśnie wydryluj i ewentualnie przekrój na połówki. Imbir obierz i drobniutko posiekaj
200g herbatników,
100g mleka w proszku,
200g czekolady,
100g ciemnego kakao,
100g skórki pomarańczowej,
100ml ekstraktu pomarańczowego lub innego alkoholu,
70ml golden syropu,
dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego,
kostka masła,
mleko skondensowane doraźnie ,
kokos do obtoczenia Zaczynając od
5 śledzi z beczki (ze skórą), 1/2 szkl. octu 6-proc., 4 ziarnka czarnego pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek bobkowy, 1 łyżeczka cukru, 1 cebula Do tego celu najlepsze są duże śledzie, tzw. pełne (najlepiej mleczaki). Śledzie z beczki moczymy 12 - 15 godzin, zmieniając co pewien czas
gorzką, białą część, tzw. albedo. Pozostałą, pomarańczową część najlepiej pokroić w drobną kostkę. Przesypać do wyparzonego i osuszonego słoika (lub butelki), zalać alkoholem i wstrząsnąć. Pozostawić na 1-2 tygodnie w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, co jakiś czas potrząsając naczyniem