szklanki wody i wolno doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy. Gdy ryż wchłonie wodę przekładamy go do szerokiego płaskiego naczynia i czekamy aż wystygnie. Podgrzewamy ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawiamy. Zimny ryż mieszamy z ostudzonym octem i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Układamy
i mieś dłonią lub drewnianą łyżką do chwili, aż odpowietrzony będzie ładnie się kleił.
Naczynie z już zakwaszonym ryżem (taki ryż nazywa się sari) szczelnie przykryj czystą wilgotną ściereczką lub folią, by nie wysechł. Odstaw je na bok, ale nie do lodówki, bo sushi z wyziębionego sari nie jest
- ikry łososia (tzw czerwony kawior), paluszków krabowych, Wszystkie egzotyczne składniki kupisz w sklepie z azjatycką żywnością, czasami w delikatesach. Ugotuj ryż do sushi, kiedy stygnie i odparowuje w dużym naczyniu dopraw posłodzonym octem ryżowym. Awokado, paluszki krabowe, ogórki, ryby pokrój w
250 g ryżu do sushi,250 ml wody,2-3 łyżki octu ryżowego,200 g surowego łososia (jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego),arkusze nori,czarny sezam,świeży ogórek,rukola,papryka czerwona,marchewka,serek kremowy,proszek wasabi,sos sojowy,imbir marynowany Zawsze zaczynamy od zrobienia chrzanu. W
bądź rączek.
Smacznego!
W Japonii zwraca się uwagę, by tace, na których podajemy sushi, były wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym