- 1 kg mąki poznańskiej,
- 25 dag preparowanych otrąb pszennych,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- łyżka kminku,
- 2 łyżki cukru,
- 1-1.5 łyżki soli,
- litr tłustego mleka,
- 10 dag drożdży,
- smalec W litrowym naczyniu bardzo starannie rozetrzeć drożdże z cukrem, następnie wlać szklankę mleka
2 świeże płaty rybne (filety) np. mintaj,2 czerwone cebule,2-3 marchewki,pół pora,2-3 ząbki czosnku,pół opakowania mrożonego szpinaku (około 200 g),sok z 1 cytryny,sól, pieprz, oliwa Ryby solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek (lub olejem). Na folię aluminiową kładziemy poszatkowane warzywa
, umyj, odetnij lub odłam twarde końce, obierz do wysokości 1/3 od dołu. Przygotowane szparagi ugotuj w posłodzonej i posolonej wodzie. Osącz, zmiksuj z serkiem i jajkami, przypraw do smaku pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne (może być keksówka) wyłóż folią aluminiową, wysmaruj masłem, włóż
żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, które po wierzchu skrapiamy likierem. Na każdym jabłku kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150°C. Składniki
. Dodaj cebulę, marchewkę, listek laurowy, rozmaryn i wino. Naczynie przykryj folią aluminiową, włóż na 24 godziny do lodówki. Następnie - nie zdejmując folii - upiecz w temp. 180°C (około godziny). Starte jabłko wymieszaj z cukrem i łyżką wody. Zdejmij folię z naczynia, kawałki kurczaka posmaruj masą