czosnku,
do smaku: sól i pieprz mielony kolorowy Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Jogurt wlać do miseczki, dodać czosnek, chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na min. 30 min. do lodówki. Podawać schłodzony do
obrać ze skóry, pokroić na plastry grubości około 1,5 centymetra. W garnku zagotować wodę, posolić. Plastry selera i kalarepy obgotować przez 3-4 minuty. Nie rozgotować! Obgotowane warzywa ostudzić, przyprawić pieprzem kolorowym, ewentualnie dosolić. Przygotować 3 miseczki lub 3 głębokie talerze. W
oliwek (tapenady).
Przygotuj mini ratatouille: drobno pokrojoną szalotkę zeszklij na oliwie z oliwek. Podczas smażenia szalotek dorzuć paprykę pokrojona w kostkę nie większą jak 0.5 centymetra. Smaż nie dłużej niż 3-4 minuty. W połowie smażenia papryki dodaj cukinię i bakłażana pokrojone tak samo, jak