warstwami: bakłażany, paprykę, pomidory, cebulę. Zalać wodą tak, żeby tylko widniała pod cebulką, doprawić do smaku solą, liściem laurowym, pieprzem i na co jeszcze ma się ochotę. Dusić na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Podawać jako danie główne z pieczywem lub jako dodatek do mięsa
masz w kuchni i bardzo je lubisz (najlepsze oczywiście byłyby oryginalne arabskie). Wszystko wymieszaj i dodaj jajka następnie bułkę tartą i trochę mąki i znów mix. Formuj malutkie placuszki, dość grube i nie większe od 7 cm. Smaż je na dość dużej ilości oliwy do zrumienienia. Smacznego :) ziemniaki
. Zagotuj, przypraw do smaku oregono, solą i pieprzem. Gotuj godzinę na malutkim ogniu. Przypraw do smaku, dodaj oczyszczone i posiekane habanero (uwaga! po krojeniu ostrej papryczki szczypią opuszki palców), wlej śmietanę, zagotuj, mieszając. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 20 min. Ugotuj spaghetti al