podsmażać. Zalać winem i bulionem, gotować, aż dynia będzie bardzo miękka (około 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilę gotować. Zdjąć z palnika i miksować blenderem. Dodać śmietanę , ponownie zagotować doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową dodać ocet balsamiczny. Podawać z pestkami dyni i
łyżki oleju,
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę,
cebula pokrojona w kostkę,
ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki garam masala,
łyżeczka kuminu,
2 łyżki żółtej pasty curry,
kawałek papryczki chilli,
200ml mleczka kokosowego,
300g dyni pokrojonej w kostkę ,
250ml bulionu warzywnego,
pęczek
naczynia i zagotuj. Kontroluj, żeby się nie przypalił, ma tylko lekko zbrązowieć. Następnie dodaj do niego ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i obsmaż na nim dynię. Pod koniec dodaj odrobinę łyżeczkę masła i białe wino. Zamieszaj i zdejmij z ognia.
Orzechy wysyp na
2 cebule,4 ząbki czosnku,200 ml śmietany 18%,25 dkg boczku wędzonego,miąższ z dyni, 1 ser camembert,3 plasterki żółtego sera,sól, pieprz,olej Dyni odkroić górę czyli zdjąć czapeczkę, środek wydrążyć, pestki oddzielić . Miąższ zostawić i pokroić w miarę drobno. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć
2 małe dynie makaronowe (przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami),1 łyżka oleju,sól i pieprz do smaku,Składniki na mięsny sos:,450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka; wieprzowe lub wołowe),1 łyżka oleju,1 cebula pokrojona w kostkę,2 ząbki czosnku drobno posiekane,1/2 łyżeczki płatków