z cukrem i przestudzoną margaryną na puszystą masę.
2. Do masy, miksując, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem. Białka ubić na pianę i przekładać do kremu.
3. Dodać kisiel w proszku, wymieszać. Przełożyć do formy 18x18 cm. Piecz 30-35 minut w temp. 170 stopni C. Posypać cukrem. mąka;cukier
Ciasto półfrancuskie (na około 25 babeczek):,
30 dag szklanki ,
15-20 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
250 ml śmietany 18%,
1 łyżeczka soli,
Sałatka włoska wykwintna:,
25 dag pieczonego mięsa,
2 ziemniaki,
3 ogórki kiszone,
pół szklanki drobnej fasolki białej,
1 średni seler,
2-3 łyżki majonezu
30-35 minut. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
W misce utrzyj jajka z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj, zalewę pozostaw. Fasolę ugotuj w osolone wodzie, aż będzie miękka.
Do dużego żaroodpornego naczynia (o średnicy 28 cm) przełóż połowę podpieczonych warzyw i połowę
lekko przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia.
3.Formę o wymiarach 20 x 28 cm natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną.
Następnie połowę ciasta wylewamy (dosłownie, bo ciasto będzie dosyć rzadkie) na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu
1 kg młodej wołowiny (polędwicy; rostbefu lub ostatecznie pierwszej krzyżowej),30 dag świeżych pieczarek,cebula, łyżka mąki pszennej i pół łyżki mąki ziemniaczanej,szklanka bulionu wołowego (może być z kostki),2 łyżki koncentratu lub 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego,kilka łyżek oliwy lub 10