arabskich sklepach), 1 paczka mrożonego szpinaku w kulkach, sól, pieprz czarny i cayenne do smaku Szpinak wyjmujemy do rozmrożenia. W rondlu na rozgrzanym oleju rumienimy czosnek i cebulę (drobno posiekane) ok. 5 minut. Dodajemy kolendrę i kminek i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę
4 piersi kurczaka, 4 średnie cebule, 5 marchewek, 4 pomidory, 2 małe cukinie, 6-8 kartofli, papryka zielona i czerwona, po garści zielonych i czarnych oliwek z pestkami, tzw. 44 przyprawy (do kupienia w sklepach z żywnością arabską; można zastąpić mieszanką kilku przypraw, które ma się pod ręką
olej (najwygodniej w sprayu),1 kg piersi z kurczaka,8 naleśników (lub 8 placków chlebowych typu lawasz),300 g majonezu,1 mała główka lodowej sataty - poszatkowana, 1/2 pęczka dymki posiekanej,4 pomidory - pokrojone na plastry,humus (sos arabski z ciecierzycy ziaren sezamowych, czosnku i soku z
i oliwę. Chlebki pita pokrój w trójkąty, natrzyj oliwą i posyp zaatarem. Tak przygotowane włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj, aż się zrumienią. Podawaj z pastą z bakłażanów. Zaatar - arabska mieszanka przypraw (np. tymianku, oregano, majeranku, choć są też dostępne wersje z