1 szklanka mąki,1 szklanka mleka,2 jajka,1 łyżeczka oleju,1 łyżeczka cukru,1 szczypta soli,Do podania:,cukier puder,lody sernikowe,maliny do ozdoby Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki, posypujemy cienko cukrem pudrem, układamy jeden na drugim, odstawiamy do
rozwałkuj. Przetnij płat czekoladowego ciasta na pół. Na jednej połowie rozłóż kulki marcepanu, przykryj drugim arkuszem czekolady. Wytnij pierożki, dociśnij brzegi, by się skleiły, ułóż je osobno na pergaminie, wstaw do lodówki. Zimny sos nalej do talerzy, ozdób pierożkami, podawaj na zimno. czekolada
włoskich wyłuskanych - do ozdoby,odrobina gałki muszkatołowej,pieprz Śledzie, cebulę, korniszony, jabłka, śliwki w occie kroimy w drobniutką kosteczkę, jak do sałatki. Starannie mieszamy z tartym imbirem, octem jabłkowym, oliwa i gałką muszkatołową. Doprawiamy do smaku pieprzem. Z powstałej masy formujemy
Polędwiczka wieprzowa oczyszczona,
Kilka plastrów wędzonego boczku,
Kurki świeże lub mrożone,
Szpinak świeży lub mrożony (polecam Frosta lub Bonduelle w kulkach),
2 ząbki czosnku,
świeża gałka muszkatołowa ,
kilka kropel cytryny,
pół lira bulionu z kurczaka,
lampka białego wina,
2 łyżki zimnego
przyrządem wydrążyć spiralki - takie urządzenie można kupić w sklepach AGD albo w internecie.
W garnku zagotować wodę razem z solą i cukrem, wrzucić spiralki i gotować ok. 5 min., odcedzić, przelać zimną wodą. W słoikach ułożyć spiralki, dla ozdoby włożyć po 2-3 gałązki koperku. Ja, dla koloru