Składniki na 30 ciasteczek:,
300g mąki pszennej,
200g masła,
100g cukru pudru ,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
szczypta soli, łyżka miodu, cukrowy krem np.czerwony dekoracyjny Schwartau ,posypka cukrowa,
Uwaga:,
Zamiast kremu możesz użyć dżemu lub konfitur. 1 sztuka zawiera 90 kcal.
Mąkę przesiej
gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie się rozgotują. Mus wylej na wyłożone bawełnianą ściereczką sitko i pozostaw na noc do odsączenia. Odrobiną masła wysmaruj sześć okrągłych foremek do pieczenia babeczek o średnicy 12 cm
żółtka i wlewamy zimną żubrówkę. Sprawnie zagniatamy ciasto. Kulę owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
2. W tym czasie obieramy i ucieramy jabłka, lekko odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy z żubrówką. Odstawiamy.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
4. Dobrze
Około 50 dag buraków czerwonych (najlepiej drobnych - odmiany czerwona kula),włoszczyzna z włoską kapustą,4-5 ziemniaków,0.5 kg pomidorów (świeżych lub mrożonych),niepełna szklanka fasoli Jaś lub drobniejszej perłowej,po 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i z czerwonych buraków,200 ml śmietany 22