dodać ser typu feta.Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy i dobrze wyrobić. Doprawić masę pieprzem i ostrą papryką. Nie solić bo ser typu feta jest słony. Wstawić masę do lodówki na 15 minut, aby się schłodziła. Przygotować do obtaczania kulek: drobno posiekany szczypiorek, paprykę
duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora i kapara. Połowę kulek obtocz w ziołach i przełóż na półmisek z wyższym brzegiem. Drugą połowę kulek obtocz delikatnie w słodkiej wędzonej papryce wymieszanej z drobniutko posiekaną
1 kg zmielonej piersi indyczej,
włoszczyzna,
1 cebula,
ziele angielskie, liść laurowy, vegeta,
6 suszonych pomidorów,
10 małych pieczarek,
pieprz, sol, słodka papryka, majeranek,
2 suche kromki chleba,
2 jajka Do garnka włożyć mięso, włoszczyznę, pieczarki, cebulę, 3 kulki ziela
. Gdy mięso będzie za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Winogrono nie za bardzo dojrzałe umyć, osuszyć. Winogrono wkładamy do porcji mięsa i formujemy kulki, obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju. mięso mielone;jajko;winogrona;mąka;pieprz kolorowy;sos sojowy;olej;
Składniki: 10 udek,2 szklanki wody,2 liście laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,8 ziarenek pieprzu kolorowego,3 czubate łyżki majeranku,2 łyżki tymianku,3 łyżki soli,papryka ostra albo słodka,1 litr przegotowanej zimnej wody, pergamin Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe