biore 250 g wody). Czas gotowania ryżu uzależniony jest od posiadanej kuchenki. Przy kuchence gazowej 15 minut na mały ogniu. Przy kuchence elektrycznej 10 minut, po czym zostawiam na ciepłej płycie jeszcze z 10 minut pod przykryciem żeby doszedł. Podgrzewamy ocet dodajemy cukier, sól i łączymy z ryżem
zalac zimną wodą , ogrzewać aż się zagotuje i koniecznie zebrać szumowiny . następnie zmniejszyć gaz , aby rosół tylko ,,pykał". jarzyny umyć , obrać (prócz selera , który tylko myjemy) i dodać do rosołu.cebulę obrac przypalić nad ogniem lub na kuchence elektrycznej (aż będzie czarna) dodac do zupy
(w nowszych kuchenkach są specjalne przystawki unieruchamiające nie domknięte drzwiczki) piec ok. 3-4 min z każdej strony - mięso powinno być różowe w środku, ale bez krwi. Kotlety wyjąć, posolić i popieprzyć (jeśli posolimy kotlety przed upieczeniem - stwardnieją), podawać na ogrzanym półmisku z
, wymieszaj. Odciśnięty szpinak drobno posiekaj, dodaj do jajek i dobrze wymieszaj. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczno-szpinakową. Poruszaj patelnią, żeby masa się równomiernie rozłożyła, i smaż, aż spód się zetnie i zrumieni (w zależności od kuchenki - gazowej, elektrycznej