nowymi, wyparzonymi korkami, przytrzymując je pętlą ze sznurka. Ustawić butelki w kociołku z wkładką, tak aby się nie stykały, zalać gorącą wodą, pasteryzować w temperaturze 85 - 90 st. C przez pół godziny. Przy braku termometru należy wodę doprowadzić do stanu przedwrzenia i utrzymywać takprzez pół
125 g małych truskawek, gałązka mięty lub listek melisy, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 325 ml octu winnego Truskawki pokroić w ćwiartki, włożyć do butelki z miętą lub melisą. Pieprz utłuc, wymieszać z octem, wlać do butelki. Butelkę zakorkować i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, aż ocet
korkiem z waty lub gazy, ustawić w ciepłym miejscu, okrywając kocem. Po upływie czterech tygodni wylać, odcedzając przez grubą warstwę gazy. Do wymytych i wyparzonych butelek wsypać równe porcje ziół i zalać octem. Bardzo dokładnie zakręcić butelki i odstawić w chłodne miejsce. jabłka;woda;cukier
zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino. Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki. Na koniec wlać zaczyn z drożdży. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej. Następnie zlać wino i rozlać do butelek. Odstawić do sklarowania na