i nasiona, kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut.
Przygotowujemy sos: w garnku
20 plasterków kiełbasy krakowskiej,10 ugotowanych jaj,20 dag sera żółtego,czerwona papryka,4 małe ogórki konserwowe - pokrojone w kosteczki,drewniane patyczki Ugotowane jaja kroimy wzdłuż na polowy-to będzie kadłub łódki, na patyczek nadziewamy brzeg plasterka kiełbasy, następnie kosteczkę papryki
kanapkę: pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski. Twarożek pokrusz widelcem, sałatę umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki.
Na placek tortilli rozsmaruj cienko pastę, dodaj porcje twarożku, suszonych pomidorów i liście sałaty. Zwiń jak kebab, możesz spiąć drewnianą wykałaczką lub zawinąć w papier
,
łyżeczka ziaren gorczycy,
łyżka ziaren pieprzu czarnego albo kolorowego Takie grzyby jak borowiki, maślaczki czy podgrzybki możemy marynować w całości. Takie jak opieńki, zimówki, kanie - same kapelusze. Maślaki, przed jakąkolwiek obróbką cieplną należy obrać ze skórki.
Wodę zagotować