marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok. 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki
1 kg kolorowej papryki, 2 ostre papryczki, 5-7 ząbków czosnku, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, sól, kilka kwiatostanów kopru Papryki przekrój na pół i oczyść z nasion. Zagotuj 2 litry wody z 6 dag soli i zielem angielskim, przestudź. Do słojów wkładaj zwykłą i ostrą paprykę
. Owoce i skórkę pomarańczową pokroić na kawałki (trochę pokrojonych owoców i skórki odłożyć do przybrania). Twarożek zmiksować, stopniowo dodając płynną galaretkę (trochę galaretki zostawić do pokrycia wierzchu sernika). Wsypać bakalie, skórkę pomarańczową, owoce i wymieszać. Masę serową z bakaliami i
rumu, rozsmaruj na dolnym krążku, ułóż na nim 2 blaty przełożone dżemem i lekko dociśnij. Z reszty cukru pudru i rumu utrzyj lśniący lukier. Dwie łyżki lukru wymieszaj z kakao. Podgrzej i zmiksuj dżem morelowy. Wierzch tortu równiutko pokryj glazurą morelową, przykryj krążkiem marcepanowym. Lekko