połówki, usuń gniazda nasienne.
Kaczkę wypełnij jabłkami i zaszyj ją białą bawełnianą nicią.
Włóż kaczkę do brytfanki na stopione masło, polej ją z wierzchu masłem, posyp pieprzem, skrop kilkoma łyżkami wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz około godziny, polewając od czasu do
pomidora, najlepiej obranego ze skórki. Teraz złóż naleśnik. Posmaruj naleśniki z obu stron cieniutko masłem. Na rozgrzanej patelni układaj po dwa złożone naleśniki wypełnione farszem i smaż je z obu stron, aż się odrobinę zrumienią, a ser w środku się rozpuści. Ważne jest, aby podczas smażenia przyciskać
owoce namoczyć
w wódce zmieszanej z 1/8 l wody. Mięso wymyć osuszyć ściereczka skore boczku naciąć ostrym nożem prowadząc proste linie w odległości 1 cm od siebie. Mięso wewnątrz
osolić i popieprzyć również w skórkę wetrzeć
spora ilość soli.
Owoce osączyć wymieszać z majerankiem
i wypełnić nimi
gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie się rozgotują. Mus wylej na wyłożone bawełnianą ściereczką sitko i pozostaw na noc do odsączenia. Odrobiną masła wysmaruj sześć okrągłych foremek do pieczenia babeczek o średnicy 12 cm