Średniej wielkości schab,
dowolne przyprawy np. zioła prowansalskie Mięso tniemy w poprzek włókien w dosyć cienkie plasterki. Obsypujemy przyprawami, solimy. Nadziewamy mięsne pasma na wykałaczki do szaszłyków i suszymy w piekarniku. Temperatura nie powinna przekraczać 90 stopni. Pamiętamy, by
oskrobujemy, kroimy na plastry. Do umytych i wyparzonych słoików rozkładamy chrzan, marchewkę, koper, po kawałeczku czuszki i przyprawy korzenne. Następnie wkładamy patisony (wcześniej ścinamy im ostre końcówki), napełniając słoiki do 2/3 wysokości. Zalewamy warzywa marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy
na 30 min, potem płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Bakłażany smażymy do miękkości na oliwie razem z łyżką tymianku, 2 listkami
laurowymi i igiełkami rozmarynu. Pomidory nacinamy w kilku miejscach, sparzamy wrzątkiem, obieramy
ze skóry, usuwamy pestki. Miąższ kroimy na kawałki,
rozkładamy w
(czyszczonej i osuszonej), 90 g zwartego serka koziego (np. B?cheron; pokrojonego w plastry) Robimy chipsy czosnkowe. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy plasterki czosnku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Natychmiast wyjmujemy je łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniku papierowym. Robimy sos vinaigrette