2 średnie banany,1.5 szklanki płatków owsianych górskich,40 g pestek dyni,30 g ziaren sezamu,2 duże łyżki miodu,60 g suszonej żurawiny,20 g dowolnych otrąb (u mnie pszenne) Banany obieramy i robimy z nich papkę za pomocą blendera lub po prostu widelcem. Płatki, dynię i sezam prażymy kilka minut na
, rozpuszczoną margarynę, cukier waniliowy, mąkę i mleko. Gdy mamy gotowe ciasto dodajemy truskawki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (może być kwadratowe naczynie żaroodporne lub blaszka o wymiarach 24X30). Wstawiamy do nagrzanego na 200 C piekarnika i
chlebowej (razowej żytniej typ 720)
4 łyżki zakwasu. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać wodę i 4 łyżki zakwasu .
Wszystko dokładnie wymieszać, powkładać do blaszek (wychodzą 2 prostokątne blachy o wymiarach) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-12 godz. Odłożyć 4 łyżki rozczynu
blacie na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy dwa prostokąty o wymiarach 25 x 12 cm i pieczemy około 15 minut, aż będą złotawe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy lukier, przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miski. Powoli, mieszając, dodajemy białko. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. mieszamy do
przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do wgłębienia wbijamy żółtka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, posiekane masło, sól oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli zbytnio się klei, dodajemy więcej mąki. Jeśli jest zbyt zwarte - dodajemy więcej śmietany. Formujemy kulę i tak