1 kostka schabowa, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 łodyżka pora, kawalątek selera, 1.5 litra wody, 0.7 litra soku pomidorowego własnoręcznie zrobionego, 1 śmietana 18%, sól, szczypta cukru i pieprzu, zielona pietruszka do posypania Gotujemy kostki schabowe z warzywami. Po ugotowaniu odcedzamy, aby
kładziemy porcję nadzienia i zwijamy trójkątne pierożki. Układamy pierożki na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem, smarujemy wierzch masłem. Pieczemy w 180°C 25 minut.
Ciasto filo to specjał kuchni greckiej. Można je zrobić własnoręcznie lub kupić gotowe, najczęściej mrożone. Przyrządza się z niego
odparuje i chutney zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać. Ciepły chutney przełożyć do słoików. Można własnoręcznie zrobić naklejkę. jabłka;cebula;rodzynki;czosnek;ocet jabłkowy;cukier brązowy;imbir;cynamon;kurkuma;