1 kabaczek, 1 patison, 1 duża czerwona papryka, 1 duża zielona papryka, 1 duża żółta papryka, 2 duże cebule, ok. 30 dkg pieczarek, w/g uznania kiełbasa lub boczek, sól, pieprz, maggi, sos sojowy Kabaczek (patison) obrać ze skóry, wyczyścić z pestek, pokroić i wstawić do gotowania i w kolejności
1/2 kg surowego łososia ze skórą (najlepiej mrożonego), ponad pół łyżki soli, 1/2 łyżki cukru, 10 ziarenek białego pieprzu, 1 pęczek koperku Jeśli ryba jest świeża, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 24 godziny (w żadnym wypadku nie krócej!). Łososia częściowo rozmrozić, wyczyścić wilgotną
, wysuszyć i oprószyć solą i pieprzem, odciąć skórę, przyciąć w ładne i regularne prostokąciki, odstawić. Ziemniaki wyczyścić dokładnie, ugotować w skórce. Papryki i bakłażana pokroić w paseczki obsmażyć na oliwie dodać balsamico i dusić przez ok. 15 minut, aż papryka zmięknie, smaki się wymieszają, doprawić