4 białka,
200 g cukru,
300 g wiórków kokosowych,
50 g mąki pszennej przepis na 15 dużych sztuk
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę. Wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nią kokosanki, formując owalne grube ciasteczka.
Wstaw do
około 1 i 1/2 godziny (u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenia, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce.Przygotowane spody
. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek, ponieważ jajko jajku nierówne, są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robimy wyciskając cyferkę "2" szprycąlub literkę S. Najlepiej upiec szyje osobno, bo szybciej się pieką i mogą się
12-14 części. Z każdej formujemy małe bułeczki. Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto powinno mieć kształt owalnego placka o długości dłuższego boku ok. 15-20 cm. Każdy placuszek smarujemy małą ilością roztopionego masła. Zawijamy go jak naleśnik (wzdłuż krótszego