. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
KROK 3: Ciasto dzielimy. Z Każdej części wałkujemy okrągły placek. Kroimy go na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt układamy łyżeczkę marmolady (smak wedle gustu), zwijamy i formujemy rogaliki.
KROK 4: Układamy rogaliki na natłuszczonej blasze. Ubitym
trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę masy, zawijamy ciasto, począwszy od podstawy trójkąta. Formujemy rogaliki. Koniec ciasta zaginamy pod spód. Układamy na blasze, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i pieczemy na jasnozłoty kolor około 20 minut. Gorące oprószamy cukrem i wanilią
trójkąty i kładziemy marmoladkę, formujemy rogaliki, pieczemy na złoty kolor. Zamiast marmoladki można nakładać farsz z grzybków, ale wtedy nie dodajemy cukrów. Smacznego!! mąka tortowa;margaryna;śmietana;drożdże;cukier waniliowy;cukier;marmolada;
soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2-3 kulki, wstawiamy do lodówki. Po godzinie rozkładamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady jabłkowej, zawijamy, formujemy półokrągły
kilkoma zgrabnymi ruchami, wygniatając mocno i bardzo krótko, formujemy z ciasta kulę. Kulę zamrażamy. Zanim upieczemy łamańce, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i na co najmniej 3 godz. (można na noc) zostawiamy w lodówce. Potem cienko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Pieczemy je przez 10 min w piekarniku