stopniowo do mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. 4 małe foremki wysmarować masłem i wysypać brązowym cukrem. Jabłka obrać (zostawić połówkę do dekoracji), zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. Dokładnie wymieszać, wylać do foremek. Piec ok. 30
jabłka renety lub inne zgrabne i jednakowej wielkości,
po 1 łyżeczce sera camembert i gorgonzoli oraz mascarpone na każde jabłko,
po 1 kawałku suszonego pomidora z oleju na jabłko,
drobno starta skórka z 1 pomarańczy,
posiekane orzechy laskowe,
płynny miód do dekoracji Jabłka umyj i odetnij wierzch
4 średniej wielkości jabłka,
300 g drobnej kaszy jęczmiennej,
200 g bakalii:, rodzynki, migdały, orzechy, morele, figi,
100 g miodu,
100 g masła,
sos:,
1 laska wanilii,
3 jaja,
100 g cukru,
200 ml mleka,
10 g cynamonu,
100 g śmietany 30-proc. do dekoracji Przepis dla 4 osób
Jabłka umyj, przekrój
jabłkowo-miętowej, 1 mały pęczek tymianku oraz świeży tymianek do dekoracji Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło, szybko wyrób. Gdy powstanie kruszonka, dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Jabłka przekrój na połówki, usuń gniazda
Ciasto:,
50 ml oleju roślinnego,
50 ml wody gazowanej,
250 ml mleka,
1 jajko,
mąka,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz,
Farsz:,
1 jabłko,
1/4 szklanki cukru,
50 g masła,
1 pętko kaszanki,
olej,
szczypiorek do dekoracji Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze