2 banany, łyżka brązowego cukru, łyżka masła Banany przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć banany na złoto. Dodać cukier i smażyć, aż się skarmelizuje. Przełożyć na talerz. Podawać z lodami waniliowymi. Całość można polać kilkoma kroplami rumu. banany;cukier;masło;
1/2 kg małych buraków,łyżka oliwy,2 łyżeczki brązowego cukru,3 łyżki octu balsamicznego,sól,świeżo zmielony pieprz,garść rukoli,150 g sera koziego,sałata Buraki myjemy, odcinamy im końce i gotujemy ok. 15 minut. Studzimy je, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy oliwę, dodając brązowy
grilla, przekładamy na drugą stronę. Banany powinny zrobić się czarne i miękkie.
Kładziemy na talerzu, rozkrawamy wzdłuż i obieramy. Posypujemy mieszanką korzenną do deserów, np. kardamon, cynamon, brązowy cukier. Podajemy z kulką lodów śmietankowych i dekorujemy sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy
talerz odwracając tak aby ciasto znalazło się na spodzie. Posypać prażonymi płatkami migdałów i zmielonym brązowym cukrem.
Cała tajemnica tarty tatin nazwanej tak na cześć swojej twórczyni polega na pieczeniu jej odwrotnie - z ciastem na wierzchu, które pozostaje niesamowicie kruche a jabłka cudownie i
4 - 6 gruszek gat. Konferencja, 2 plastry sera gorgonzola/rokpol, 1 butelka wina wytrawnego różowego lub czerwonego, 3 laski cynamonu, 4 ziarenka goździków, 4 - 6 łyżek cukru, najlepiej brązowego, 4 łyżeczki ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe Wino zagotować z przyprawami. Gruszki obrać ze